Zandweg 20a, 4416 NB, Kruiningen, Nederland
+31 (0)113 700266
info@hardemanmotorsport.nl

(ZF) platensper of Salisbury

Algemeen

ZF is tegenwoordig vooral bekend van zijn mooie 8-traps automaten, maar is al heel lang een grote speler in de versnellingsbak en aandrijflijn markt. Zodoende heeft ZF heel wat auto’s van versnellingsbakken en differentiëlen voorzien. En in die versnellingsbakken en differentiëlen heeft ZF zijn platensperren aangeboden, maar ook platensperren voor versnellingsbakken van andere fabrikanten.

Concept van het platensper

Deze platensperren volgen het originele platensper concept van een kruisas, 4 satelliet tandwielen, 2 zonnetandwielen, een set drukstukken en één of meerdere sets koppeling plaatjes onder druk van een conische veer. Dit sper is in zeer veel auto’s geleverd. Bij BMW van de E9 coupe tot de E39 M5, maar ook bij Alfa Romeo, DAF motorsport, Volvo, Opel, Porsche, Ferrari, Fiat, Lamborghini, Lancia, Maserati, AMG, Ford en waarschijnlijk meer.

We bieden sper configuraties van 25, 40, 45, 50, 60, 75 en 80%

Dit is in basis een heel fijn sperdifferentieel, echter is het zo dat autofabrikanten er vaak voor kiezen om een vrij lichte afstelling te installeren. Een wat sportievere afstelling kan wel eens wat nukkig zijn of een bijgeluid produceren, en dient meer ingereden te worden. Dit vinden veel fabrikanten onwenselijk op nieuwe auto’s, maar doordat deze sperdifferentiëlen zoveel gebruikt zijn is het goed mogelijk om ze van upgrades te voorzien.

ZF platensper upgrade voor een Ferrari 550 Maranello hillclimb auto.

Afstellen en mogelijkheden

Zo plaatsen we meer sperplaten, andere frictie materialen, andere voordruk en aangepaste drukringen om aan uw (motorsport-) applicatie te voldoen. Op deze manier is een goedkoop gebruikt sper soms om te bouwen tot professionele drift, trackday, rally of race specificaties. Ook is het goed mogelijk om het sper een upgrade te geven waar zonder bij geluiden of problemen mee op de straat te rijden (zeker met de juiste olie) zodat er meer grip en vertrouwen uit de auto te halen is.

Een ZF platensper is verstelbaar, beschikbaar als 1, 1,5 en 2-way. Daarmee sperrend op acceleratie en deceleratie. Ze zijn te reviseren en doorgaans relatief goedkoop gebruikt te vinden. Neem contact op voor beschikbaarheid voor uw auto, afstelling of revisie. We kunnen praktisch alle platensperren reviseren en veranderen in configuratie.

Aftermarket modellen

Door het grote succes, goede performance, vele gebruik in motorsport, goede verstelbaarheid en beschikbaarheid zijn er veel copies en after-market varianten ontstaan, zoals:

3J NXG
ATS Metal, hybrid en Carbon
Cusco
Drexler
Gripper
GKN
Kaaz
Mfactory
Nismo
OS Giken Dual core
Titan
Tomei
Tran-x
TRD

Deze after-market varianten hebben allemaal net verschillende eigenschappen, soms met uitwisselbare onderdelen, door gebruik van andere materialen, coatings en configuraties. In onze sper vergelijkingstabel kan je ze met elkaar vergelijken op rij-eigenschappen: Sper differentiëlen vergelijken – Hardeman Motorsport

ATS Metal sper voor een Lexus GS en IS
Drexler voor een Volkswagen GTI
Gripper platensper voor een Ford 7″ differentieel (Bekend van de winnende BTCC BMW’s)
Mfactory platensper geopend voor aanpassing sper configuratie, zo uit de doos zijn ze normaal gesproken alleen geschikt voor driften.
KAAZ is zoals de meeste Japanse platensperren vaak niet echt een plug and play unit, maar eentje die voor normaal straat of trackday gebruik of voor een snelle circuit afstelling wel wat afstelwerk kan gebruiken.
GKN platensper van de Jaguar F-type met carbon frictie platen
2 Modellen/variaties van Cusco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *