Camber

Camber is de bepaling van de stand van je wiel ten opzichte van het wegdek.

Zoals misschien wel eens is opgevallen staan bij sommige auto’s (helemaal als ze achter zwaar beladen zijn) de wielen scheef onder de auto. Dit wordt camber genoemd.

Bij veel straatauto’s hebben de voorwielen vrijwel geen camber en de achterwielen een klein beetje camber.

Als de bovenkant van het wiel naar buiten steekt en de onderkant naar binnen ligt dan noemt men dit positief camber. Zo dus:Positief camber zie je vrijwel alleen op hele oude auto’s of auto’s die te ver uit de vering komen door oneffen terrein.

Negatief camber is precies andersom, dus waarbij de bovenkant van het wiel naar binnen wijst en de onderkant van het wiel naar buiten. Zoals hier:Zoals bij deze Spyker GT2 racewagen te zien is staan de wielen zelfs met zoveel negatief camber onder de auto dat de buitenkant van de band van het wegdek af getild wordt. Dit lijkt onvoordelig doordat op deze manier niet het volledige bandvlak wordt gebruikt en dat is ook het geval op het rechte stuk. (hoewel er ook wat minder rolweerstand is op deze manier)

In de bochten echter zal -door de zijwaartse g-krachten- de auto naar buiten geduwd worden waarmee het gewicht van de auto op de buitenste banden zal leunen waardoor deze verantwoordelijk zijn voor het leeuwendeel van de grip. Door deze zijwaartse kracht vervormt de band en veert het wiel nog wat in. Met negatief camber wordt juist op die momenten het volledige bandvlak benut.

Camber is een afstelling die zorgvuldig getest dient te worden afhankelijk van het circuit, de banden, de grootte van de velgen ten opzichte van de banden, de balans van de auto en het type vering. Door deze verschillende en vaak wisselende omstandigheden is het belangrijk om niet zomaar de camber instelling te wijzigen.

Wanneer u camerplates installeert kunt u hiermee veilig experimenteren door de wielstand steeds een klein beetje aan te passen. Hierdoor kunt u de balans vinden die het best bij uw rijstijl en de auto past.

Wij bieden camberplates aan voor meerdere modellen BMW in onze webshop. Uiteraard adviseren wij u hierbij graag.